Uganda

Samenwerkingsverband: Connect2Uganda
Contactpersoon: Pieter Temminck
E-Mailadres: ptemminck@gmail.com
Website:

“MEER DAN VOETBAL”

Connect2Uganda
Connect2Uganda (C2U) is een samenwerkingsverband uit de regio Deventer waarin Cibap, Go Ahead Eagles en drie onderwijsinstellingen van de Zwolse 8 uit Zwolle.

Wil je een goed beeld van de projectmogelijkheden van Oeganda. Kijk naar dit filmpje van Sophie en Lucia uit 2020.
Rondom het voetbalproject valt er nog veel meer te ondernemen!

https://www.youtube.com/watch?v=v8dWNHElLyk

C2U richt zich sinds 2012 vooral op het verbeteren van de voedselzekerheid in Bukomansimbi. Daarnaast stimuleert C2U het sporten onder jongeren in Bukomansimbi. Binnen het onderwijs in Uganda ontbreekt sport en ook buiten school zijn er nauwelijks faciliteiten om te sporten. En dat is jammer omdat sport jongeren de kans geeft om hun talenten te ontwikkelen. Denk daarbij aan leiderschap, samenwerken en doorzettingsvermogen.

Maatschappelijke functie van sport
Sport heeft een belangrijke maatschappelijke functie en in Nederland krijgen jongeren alle kans om te sporten. In een land als Uganda is dat minder vanzelfsprekend. Door het ontbreken van voorzieningen en materialen blijft sporten voor veel jongeren beperkt tot wat pingelen met een zelfgemaakte bal van bananenbladeren. Via een voetbalprogramma wil C2U het sporten op scholen een impuls geven. Voor C2U is sport ook een middel om de band met lokale partners te versterken.
Met hulp van diverse voetbalverenigingen uit de regio Deventer is er de afgelopen jaren veel sportmateriaal in Bukomansimbi terecht gekomen en hebben leerlingen van het Zone College diverse voetbalclinics gegeven en toernooien georganiseerd. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als je in Bukomansimbi jongens in een shirt van Activia, vv Diepenveen, SVS, Voorwaarts of RDC ziet spelen.

“Meer dan voetbal”, slogan Go Ahead Eagles Deventer
“Meer dan voetbal”, is de slogan van Go Ahead Eagles uit Deventer en deze sluit goed aan op de ambitie van C2U. Het is dan ook geen toeval dat wij met deze voetbalclub samen optrekken in het district Bukomansimbi. Go Ahead Eagles steunt C2U voor een periode van drie jaar met materialen, het opzetten van een trainingsprogramma voor trainers en door jeugdspelers van GAE te betrekken bij de fondswerving. Hans Vorderman lid van het jeugdbestuur: “GAE is maatschappelijk betrokken en draagt graag een steentje bij aan organisaties uit de regio die het voetbal in Uganda ondersteunen”.
Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi, door Jochem de Weerdt, voormalig trainer van de C1 van GAE, en Huub Denissen, sportdocent op het AOC Oost. Er zijn ondertussen meerdere trainersteams naar Oeganda gegaan voor het geven van clinics.

Een uitdaging op elk niveau
Het geven van clinics aan de lokale is een eerste stap, er is een eigen voetbalacademie opgericht (BESA: Bukomansimbi Eagles Soccer Academy) die wordt geleid door een team van lokale trainers. Teven is er een succesvol “Training of Trainers” (ToT) programma. Daarvoor willen wij een stageprogramma opzetten, waarbij sportstudenten worden ingezet.  Samen met scholen uit het district is een voetbalprogramma uitgewerkt, waarbij jongeren op verschillende niveaus worden uitgedaagd. Het hoogst haalbare is dat een speler wordt geselecteerd voor de Bukomansimbi Eagles, het selectieteam van het district.

Wat biedt C2U
Je komt als stagiair terecht bij UP4S, een plek waar al veel studenten stage hebben gelopen en waar je prima wordt begeleid.

Samen met de CALO willen wij de focus verleggen naar breedtesporten ipv alleen voetbal. Sophie en Lucia hebben begin dit jaar een start gemaakt met het onderzoeken van de sportmogelijkheden op dorpsniveau zodat sporten voor veel meer jongeren toegankelijk wordt.