FAQ

Aanmelding

Je kunt alleen meedoen met deze minor wanneer je student bent aan een Hogeschool of Universiteit en vooraf onze oriëntatiecursus hebt gevolgd. De info over de oriëntatiecursus vind je op de homepage.
Nee, de minor wordt betaald uit de reguliere onderwijsgelden wanneer je Windesheim student bent. Externe studenten dienen melden zich aan via de website Kies Op Maat waarna zij ook toegang tot de minor krijgen. De kosten worden dan betaald door de thuis Universiteit of Hogeschool waar je studeert. De student heeft dus geen extra studiekosten qua inschrijving. Let op: voor je minor zelf maak je wel kosten door je verblijf in het buitenland. Zie hiervoor de FAQ financiën.
Indien je een legitieme reden hebt waardoor je geen propedeuse hebt behaald (bv. een blessure), kun je toch na het volgen van de oriëntatiecursus solliciteren voor een minorplek in het buitenland. Je dient echter wel rekening te houden met de eventuele consequenties. Als je in het buitenland zit kun je bijvoorbeeld geen tentamens maken, of inhaal lessen volgen. Dit zou kunnen inhouden dat je een vak uit het eerste jaar niet kunt halen. Met als gevolg dat je toch nog een binden negatief studieadvies krijgt. Wanneer je veel achterstanden hebt in de P dan is het onverstandig om te gaan. Overleg in elk geval met je studiebegeleider wat verstandig is.
Ja, dit hoeft geen probleem te zijn. Je dient je echter wel te realiseren dat bewegen in deze minor het middel is om mensen te empoweren. Neem contact op met de minor coördinator voor meer informatie of jouw opleiding en je leerdoelen behaald kunnen worden in deze minor en welke projecten meer of minder geschikt zijn. De afgelopen perioden hebben we studenten gehad met achtergronden als Sportkunde, PMT, LO, Pabo, Social work, Ergotherapie en VO-geschiedenis. Voor meer info neem dan contact op met: calobuitenland@windesheim.nl
Een aantal stichtingen eist deze verklaring. Je kunt deze aanvragen bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Vooraf kun je bij het stageadres vragen of zij de kosten vergoeden. Sommige studenten hebben nog een VOG van een vorige stage. Deze kan in veel gevallen nogmaals gebruikt worden. Windesheim kan ook als 'instelling' genoteerd worden bij de aanvraag. Meestal kan dit i.v.m. de vrijwilligersregeling die door de overheid wordt vergoed aan een stichting. Indien niet vergoed zijn de kosten voor jou als student.

Taalvaardigheid

Het is van groot belang dat je in overleg met je stageorganisatie gaat kijken welke taal leidend is voor je project. In een Spaans- en Portugees sprekend land is het noodzakelijk om minimaal op A1 niveau de taal te spreken. Ook Papiaments (oa. Curacao en Aruba) is nodig om je verstaanbaar te maken bij de kinderen, zker bij bepaalde doelgroepen. RISICO: Wanneer je taal niet voldoende spreekt, kan het zijn dat je je stagedoelen niet kunt behalen, dat je door de organisatie niet kan worden ingezet en daardoor je stage niet kunt behalen. Het gevolg zou dan zijn dat je de minor niet gaat behalen. Overleg met je stageorganisatie en stagedocent van de Minor. Je dient daarnaast ook op minimaal A2 niveau Engels te spreken. Nodig voor communicatie met bv. luchtvaartmaatschappijen en sommige helpcenttra's

Financiën

In principe is de student zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van voldoende financiën voor de stage in het buitenland. Echter er zijn wel beurzen beschikbaar, maar die moet je dan zelf aanvragen. Eén van de beurzen die al aan een student is toegekend is de Holland Scholarship beurs. Meer info hierover vind je op: www.wilweg.nl/financiering/beurzen/holland-scholarship/holland-scholarship
De ervaring leert dat studenten tussen de 3000 en 3500 euro kwijt zijn aan kosten in het buitenland. Denk hierbij aan de kosten die je maakt voor een vliegticket, wonen, eten, beperkt aantal weekenden op reis, twee weken basisvakantie en verzekeringen/prikken. Maar let op: de kosten verschillen per land, dus vraag vooraf goed aan de projectleiders wat de kosten zijn op het moment dat je een sollicitatiegesprek hebt. En wanneer je van dure activiteiten houdt zoals duiken, dolfijnen zwemmen, bungee jumpen, veel dierparken bezoeken etc. dan zijn de kosten logische wijze hoger.

Lessen

De woensdag- en donderdagavonden zijn bedoeld om je te inspireren voor een buitenland stage. Daarin krijg je contact met de projectpartners, oud-studenten en gaan we je voorbereiden op zaken die te maken hebben met solliciteren, nadenken over welke kwaliteiten heb ik, kennis maken met culturele verschillen en dergelijke. Alle avonden hebben een verplichte aanwezigheid. In overleg kan er m.b.t. de donderdag avonden soms voor één avond een alternatieve opdracht worden gedaan. Een avond inhalen in een andere periode is ook een optie.


Reizen/boeken

Voor tickets binnen Europa bedraagt de ticketfee bij veel reisbureaus ongeveer €35,- per persoon. Voor tickets buiten Europa bedraagt de ticketfee bij veel reisbureaus € 45,- per persoon. Er zijn tickets met flexibele heen- en terugreis data. In een aantal gevallen en landen is het waardevol dit te overwegen.
Boeken via een reisbureau levert je een grote tijdbesparing op en bespaart je een hoop zoekwerk. Het reisbureau neemt je alle zorgen uit handen. Je hebt een mogelijkheid om je vlucht tijdelijk in optie te zetten in afwachting van je definitieve beslissing of visumgoedkeuring. Je kunt per factuur betalen ipv direct afrekenen online. Het reisbureau bied je de mogelijkheid voor flexibele tarieven waardoor je eventueel met bijbetaling je ticket kunt wijzigen of annuleren afhankelijk van de voorwaarden ANVR/SGR.
Ja mocht het nodig zijn dat je reis gewijzigd moet worden dan helpt een reisbureau je daarbij en brengt het de kosten die de Airline in rekening brengt achteraf bij je in rekening samen met de wijzigingskosten (afhankelijk van het reisbureau zal dit naar verwachting 25 euro per persoon zijn)
Ja voor zover je niet persoonlijk langs hoeft te komen kan een reisbureau de documenten voor je laten versturen en ophalen en zorgen voor een fictief ticket of hotelvoucher indien nodig. Vraag aan de organisatie waarmee je gaat hoe je dit het beste kunt regelen. Zij hebben veel ervaring met studenten die stage bij hen lopen.

Verzekeringen

Het is hoe dan ook belangrijk om zelf een reisverzekering af te sluiten. Dit dient een speciale stage- of zakenverzekering te zijn. Informeer altijd bij je verzekering of je dekking ook geld bij een stageperiode in het buitenland. Tevens is het verstandig om na te denken over een annuleringsverzekering. Zie ook de FAQ speciale allrisk verzekering met zeer gunstige polis voorwaarden. Kijk voor meer info op: https://infosite.windesheim.nl/Pages/Verzekeringen-studenten.aspx
Wij adviseren onze studenten om in elk geval een goede annuleringsverzekering af te sluiten, bij voorkeur met een stagedekking. Wanneer school besluit om een land niet toegankelijk te verklaren zou dat moeten worden gedekt als overmacht. Hiervoor hebben contact gehad met een van onze partners in reizen en zijn advies is: Wanneer er voor een land nog geen negatief reisadvies is afgeroepen en dus niet kosteloos geannuleerd kan worden is er de volgende oplossing mogelijk indien een verzekering via Buitengewoon Reizen (meer info: business@buitengewoonreizen.nl) wordt afgesloten via de EUROPEESCHE verzekeringen. In de voorwaarden staat dan:

Allrisk Annuleringsverzekering Met de Allrisk Annuleringsverzekering bepaalt u zelf om welke reden u uw vakantie annuleert of eerder beëindigt.** Zo kunt u uw reis bijvoorbeeld ook annuleren omdat uw beste vriend(in) ernstig ziek wordt, of omdat u onverwacht een nieuwe baan krijgt en snel moet beginnen. U krijgt voor deze extra annuleringsredenen dan 75% van uw annuleringskosten vergoed. In onze voorwaarden leest u wat u vergoed krijgt en welke uitzonderingen er zijn. Premie ligt 30% hoger dan een standaard annuleringsverzekering. business@buitengewoonreizen.nl

Algemeen

Als je deel gaat nemen aan onze minor zijn goede afspraken van groot belang. We willen je dan ook wijzen op een aantal zaken die gelden voor een overeenkomst die je afsluit met de buitenland partner van onze minor. Zoals bij iedere overeenkomst (en voor naar het buitenland sluit je ook een overeenkomst met een derde partij) zijn er kleine lettertjes die je goed moet lezen: De opleiding heeft een goede relatie met alle aanbieders die genoemd worden op deze site, met sommige al meer dan 12 jaar. Echter er kunnen omstandigheden ontstaan voorafgaand of gedurende je stage/studie in het buitenland waar wij als opleiding geen invloed op hebben. En hier ook geen verantwoording voor kunnen dragen! Wij zullen natuurlijk er alles aan doen om te werken met betrouwbare aanbieders en wanneer er zaken niet lopen zoals afgesproken kijken wat er voor mogelijke oplossingen er dan toch nog zijn. Dit laatste alleen voor de inhoudelijke kant van je stage/studie. Concreet we zullen ons tot het uiterste inspannen om je een alternatief project aan te bieden. De financiële risico’s zijn niet door ons afgedekt en die draag je als student dus zelf!!!  Mochten er toch problemen ontstaan zullen wij indien nodig natuurlijk bemiddelen tussen jou als student en de aanbieder.

Veranderende zaken waar je rekening mee dient te houden zijn:

  • De inhoud van het project veranderd ineens van doelgroep/activiteit e.d.
  • De kosten van het project stijgen in verband met andere huisvesting, duurdere vluchten enz.
  • Een stage kan ineens niet doorgaan i.v.m. veiligheid in het land, ziekte van stagebegeleiders of een andere calamiteit.
  • De stichting waarmee je afspraken hebt gemaakt komt zijn afspraken niet na, terwijl dit nog niet eerder gebeurd is.
  • Kijk heel goed naar je studieprogramma en realiseer je wat de eventuele consequenties zijn bij het hebben van achterstanden (met name in de PROP).
  • Eventuele veranderingen in het curriculum/rooster kunnen nadelig uitpakken voor jou als student. Dit risico is geheel voor jezelf. Leg afspraken die je maakt vast zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.
  • Tips ter voorkoming van problemen:

  • Indien je zelf verantwoordelijk bent voor het boeken van een ticket, heb  dan (heel kort) voor je boekt nog even contact met de desbetreffende stichting of het project ook daadwerkelijk doorgaat en je veilig een ticket kunt boeken.
  • Maak afspraken over wie wat vergoed als je onverwachts toch niet naar je project toe kunt gaan. Denk b.v. aan een situatie waarbij de stichting waarmee je gaat, ineens na boeken van je ticket toch nog het project stil legt. Wie betaald wat?
  • Zorg voor een goed annuleringsverzekering (stage) en kijk naar de voorwaarden!! Informeer bij je ziektekostenverzekering of je reis (als stage) ook is gedekt door hen!!