Costa Rica

E-Mailadres:

info@comunidad-isop.com

Ontstaansgeschiedenis 

Sinds het jaar 2003 werken we samen met stichting ISOP, dat ontstaan is in Nederland. De samenwerking is met verschillende hogescholen en universiteiten op het gebied van fysiotherapie en andere gezondheids gerelateerde opleidingen. Er zijn projecten opgezet in landen als Zambia, Nicaragua en Costa Rica. 
 
Onze organisatie is formeel ontstaan in Costa Rica, in het jaar 2020. Met dank aan de inzet van een groep personen die het beste voor heeft om de levensomstandigheden van gemeenschappen te verbeteren, het bevorderen van de fysieke en geestelijke gezondheid. 

Met dank aan de goede coördinatie met de zorgverleners in Costa Rica en de samenwerking met de ISOP leden in Nederland, hebben we de projecten kunnen ontwikkelen op verschillende locaties in het land. Dat in samenwerking met onderwijs en gezondheidsorganisaties.  

Doelen van de organisatie: 

a)  Ontwikkelen van gemeenschaps- en schoolprojecten ter bevordering van de gezondheid, sport en recreatie in verschillende regio´s van Costa Rica, met een duurzame aanpak. 

b) De levenskwaliteit van onze doelgroep verbeteren, de toegang tot gezondheidsdiensten optimaliseren en de aanschaf van technische hulpmiddelen bevorderen. 

c)  Praktijk- en beroepsontwikkeling mogelijkheden aanbieden aan studenten en professionals uit binnen- en buitenland, gespecialiseerd op het gebied van gezondheid, sport en recreatie. 

 d) Verbeteren van de infrastructuur en bouw van fysieke ruimtes voor de ontwikkeling van sportactiviteiten, bevordering van de gezondheid en recreatie.  

Wie vormen het bestuurd van de Organisatie:  

 • Voorzitter: JUAN PABLO ROJAS AGUILAR. Gediplomeerd fysiotherapeut. Lid van de special olympics Costa Rica, coordinator van de discipline kajak, medewerker van het programma aangepast surfen in Costa Rica, medewerker van de organisatie ISOP sinds 2006. 
 • Vice voorzitter: MARIA RUTH AGUILAR BRENES. Gediplomeerd logopediste  
 • Secretaris: JORGE SEGURA BENAVIDES. Gediplomeerd fysiotherapeut en docent aan de universiteit van Costa Rica, officiële gids in het tourisme in Costa Rica. 
 • Secretaris: ANA BADILLA LEIVA. Gediplomeerd fysiotherapeut  
 • Penningmeester: INDIANA ACUÑA CALDERÓN. Gediplomeerd in bedrijfsadministratie 
 • Lid 1: KEVIN MORÁN MENA. Accountant en gebruiker van de diensten van de organisatie. 
 • LID 2: CINTHIA GARCÍA SOLANO, buurvrouw van de gemeenschap die betrokken is bij de activiteiten van de stichting. 
 • LID 3: EMILIA NÚÑEZ ZÚÑIGA. Gediplomeerd Psychologin  
 • Lid 4: DANIELA ASTORGA MADRIGAL, Gediplomeerd Diëtiste 
 • Lid 5: EDUARDO AGUILAR SALAZAR, Gecertificeerd touristengids    

Visie: Een organisatie zijn dat gezondheidsactiviteiten, sport en recreatie in kwetsbare gemeenschappen  stimuleert  

Misie: Bieden van toegang tot gezondheids- sport en recreatiediensten in de kwetsbare samenleving van ontwikkelingslanden, door samen te werken met verschillende nationale en internationale bedrijven..  

Onze projecten en werkteams

1. Fysiotherapie en psychomotorische therapie in de gemeenschap van Aquiares(Therapeut Jorge Solano) 

Wat het inhoudt: in de kleine gemeenschap van Aquiares, een koffieboerderij in de schaduw van de imposante Turrialba-vulkaan, geven we zorgverlening en aandacht aan ouderen en kinderen. Drie dagen per week reist onze therapeut en projectleider om diensten te verlenen, bezoekt mensen thuis en organiseert eenmaal per week voor een groep volwassenen sociale-, recreatieve- en bewegingsactiviteiten. De stagiaires reizen met de therapeut mee om al deze activiteiten te ondersteunen.  

2. Hydrotherapie programma (Docente Esther Molina) 

Wat het inhoudt: we hebben twee plaatsen om ons programma te ontwikkelen: de faciliteiten van de universiteit van Costa Rica, het hoofdkantoor van Atlantic en de CATIE Club in Turrialba. Onze gebruikers zijn kinderen, adolescenten en volwassen. Allemaal met psychische, fysieke- of gedragsproblemen, milde tot ernstige handicaps, autisme, motorische en neurologische aandoeningen. Onze docent is verantwoordelijk voor het organiseren van de roosters en geeft in samenwerking met de stagiaires, continuïteit aan de individuele werkplannen en geeft de therapieën.   

3. Verzorgingscentrum van Recope (Mevr. Elizabeth Castro) 

Wat het inhoudt: het nationaal kinderverzorging en ontwikkelingsnetwerk(REDCUDI) is opgericht om uitgebreide zorg te bieden aan kinderen in kwetsbare leefomgevingen van Costa Ricaanse gemeenschappen. In dit project kun je het gedrag van de kinderen en hun onderlinge relatie verbeteren. Een positieve houding bij elk van hen stimuleren. Dit alles door de tools van psychomotoriek, goede communicatie en begeleiding in educatieve processen. 

4. Onderwijscentrum Aquiares en Santa Rosa(Docent Dany Sojo) 

 Wat het inhoudt: ondersteuning van een plattelandsschool en het lichamelijke opvoedingsproces van de kinderen van de Aquiares- en Santa Rosa gemeenschappen. Ze zullen in staat zijn om met de kinderen in de klassen om te gaan, de leraar te ondersteunen bij hun activiteiten en bij sommige kinderen die meer hulp nodig hebben bij het uitvoeren van motorische en fysieke activiteiten ondersteunen. 

5.Speciaal Onderwijs Centrum Turrialba, CEET(Docent Javier Gomez, therapeut Oscar Rodriguez) 

Wat het inhoudt: De CEET brengt kinderen samen van 1 maand tot 21 jaar oud, uit het hele Turrialba-gebied. Deze kinderen hebben lichamelijke-, verstandelijke-, cognitieve- en gedragsproblemen. Op deze plek zullen zij de fysiotherapeut ondersteunen bij het uitvoeren van therapeutische nazorg. Daarnaast de docent lichamelijke opvoeding ondersteunen bij het ontwikkelen van groepslessen.  

6. Centro Educativo CATIE (Profesor Juan Pablo Saborío) 

Wat het inhoudt: in dit educatieve centrum hebben we populaties van kinderen en adolescenten. Ondersteuning wordt geboden aan de leraar lichamelijke opvoeding om de ontwikkeling van sommige studenten in gym- of zwemlessen te verbeteren. 

7. School Mariano Cortés(Docent Sugey Rogdríguez, docent Cesar Arguello) 

Wat het inhoudt: in dit centrum hebben we de diensten van ergotherapie en ambulante fysiotherapie, die verschillende educatieve centra in de omgeving van Turrialba bezoeken. Deze professionals reizen naar de verschillende gemeenschappen om kinderen met een handicap te behandelen die niet naar het centrum van Turrialba kunnen komen. De stagiair kan deel uitmaken van dit proces, de therapeuten ondersteunen, de verschillende scholen leren kennen in de Turrialba zone en de Cabécar oorspronkelijke bevolking zone. 

8. Kajak programma olympische spelen (Therapeut Juan Pablo Rojas, docent Jorge Segura, docent Eduardo Aguilar) 

Wat het inhoudt: we bereiden de Special Olympics atleten voor, die deelnemen aan de kajak discipline op lokale en internationale wedstrijden. Een keer per week trainen we in het zwembad, waar we de fysieke en mentale toestand bevorderen. We geven ook kajak workshops om techniek en vaardigheid in deze sport te verbeteren.  

9. Aangepast surfen Costa Rica(Docent David Segura, Msc. Juan Manuel Camacho) 

Wat het inhoudt: we ondersteunen de aangepast surfen vereniging in Costa Rica, die wereldberoemd is. Periodiek voert deze organisatie trainings- en wedstrijdactiviteiten uit op verschillende stranden in Costa Rica, zoals Jaco of Tamarindo. ISOP is actief geweest in het vrijwilligers- en opleidingsproces voor de realisatie van deze evenementen. De stagiair kan, volgens de planning van de organisatie, de evenementen bijwonen en samen met de surf sporters vrijwilligerswerk verrichten.  
 

10. Administratief programma(Dhr. Juan Pablo Rojas, Msc. Céline Dagron, Docent  Manuel Rojas, Docent Greivin Gutiérrez) 

Wat het inhoudt: het is onze ISOP administratieve werkgroep. Dit doet al de administratieve taken en behering van ISOP. Het streeft naar groei van ISOP als organisatie en de reikwijdte van zijn projecten in verschillende gebieden en plaatsen in Costa Rica, onder de wettelijke controle van de republiek Costa Rica. Als je een student administratie, marketing of Business Management bent, kun je lid worden van onze groep om je professionele groei te verbeteren.  

11. Stel je eigen project voor(Dhr. Juan Pablo Rojas) 

Wat het inhoudt: we hebben contacten met verschillende georganiseerde sportgroepen in de omgeving van Turrialba; volleybal, voetbal, zwemmen, triathlon en crossfit. Als de stagiair een persoonlijk projectplan heeft en het haalbaar is volgens de missie en visie van ISOP, dan organiseren we alles zodat het uitgevoerd kan worden en ondersteunen we je in het proces.  

Wat houdt ons programma in? 

 1. Coördinatie vooraf voor de locatie van de ISOP-stagiair, reisdata, relevante aanbevelingen, gastfamilie formulieren, profiel van de ISOP-stagiair… 
 1. Coördinatie van transport, luchthaven transfer naar de accommodatie: de betaling van het transport wordt door de ISOP-stagiair aan de chauffeur gedaan. Ongeveer €80,- te verdelen onder de reizigers. 
 1. Coördinatie met een gastgezin in Costa Rica: inclusief accommodatie in een privé kamer, toegang tot een badkamer en wasservice, volledige maaltijden, internet. 
 1. Organisatie van wekelijkse activiteiten, werkschema volgens de interesses van de ISOP-stagiair.  
 1. Beheer van toegangsbewijzen, en begeleiding in de verschillende oefencentra. 
 1. Een algemene coördinator en een lokale gids, 24/7 beschikbaar. 
 1. Docenten, tutoren en begeleiders in elk oefencentrum 
 1. Advies en begeleiding gedurende de gehele periode van verblijf bij ISOP 
 1. Informatie en hulp bij het plannen van recreatieve en toeristische activiteiten buiten de oefenuren(gemakkelijk te leren kennen en het prachtige land Costa Rica op een veiligere en meer praktische manier te ontdekken) 
 1. Contactpersonen voor individuele of groepslessen Spaans met een speciale prijs voor ISOP-stagiairs 

Prijs per week

Price per week per number of ISOP students 

1 student 

370 + IVA  

2 students 

225+ IVA 

3 students 

179+ IVA 

4 students 

153+ IVA 

5 students 

138+ IVA 

6 students 

129+ IVA 

Comunidad ISOP Costa Rica 

 IVA is de belasting(BTW) die wordt geheven door de Costa Ricaanse overheid. Dit is 13% op het bedrag. De verblijfsperiode omvat de datum van aankomst bij het ISOP-gastgezin tot de datum van vertrek. 

Stappen voor het proces: 

 1. Stuur een e-mail met het CV en de motivatiebrief om deel te nemen aan het ISOP Costa Rica-programma. Naar het adres: info@isopcr.com 
 2. Na acceptatie van de ISOP-stagiaire wordt een formulier toegestuurd om in te vullen met persoonlijke informatie voor gebruik door ISOP en de gastgezinnen. 
 3. De ISOP-stagiaire moet de exacte datum van aankomst en exacte datum van vertrek uit het ISOP-programma opgeven. 
 4. ISOP zal het totale bedrag voor de periode en de betaalmethode verstrekken. 
 5. ISOP bezorgt het gastgezin dossier, om de contactopname met het gezin te starten 
 6. ISOP coördineert het vervoer op de dag van aankomst (openbare of particuliere dienst) en schema´s tijdens het verblijf in Costa Rica. 
 7. De algemeen coördinator legt contact tussen de stagiair en de lokale gids, zodat zij informatie geven over de projecten die worden uitgevoerd. 
 8. De algemene coördinator van ISOP zal constant blijven coördineren met elke stagiair, gidsen, docenten van Costa Rica en met de vertegenwoordiger van de hogeschool of universiteit. 

 

Organisatie van het ISOP-programma: vertegenwoordigers en functies 

Algemeen coordinator: Dr. Juan Pablo Rojas Aguilar 

Functies: 

 • Ontvangst en beheer van informatie van studenten en professionals die de ISOP Costa Rica-ervaring willen beleven  
 • Coördinatie van reisdata, vervoer en gastgezinnen 
 • Opstellen van planningen en werkplannen 
 • Beheer van praktijk vergunningen op de plaatsen waar de projecten worden uitgevoerd 
 • Coördinatie met degenen die verantwoordelijk zijn voor het project in Costa Rica 
 • Opvolging in de projecten en de studie van klinische casussen 
 • Maandelijks overleg met de stagiaires om de voortgang van de projecten te analyseren 

 

Lokale coordinator Turrialba: Lic. Jorge Solano 

Functies: 

 • Ontvangst van ISOP stagiaires 
 • Accommodatie en gids in gastgezinnen 
 • Eerste kennismaking met de handleiding en richtlijnen van ISOP Costa Rica. 
 • Management en directe hulp aan ISOP-stagiairs met betrekking tot professionele of persoonlijke problemen. 
 • Maandelijks overleg met de stagiaires om de voortgang van de projecten te analyseren. 
 • Bezoek aan praktijkcentra voor organisatorische afstemming 
    

Project Vertegenwoordigers: 

 •  Project in de gemeenschap van Aquiares: Docent Jorge Solano 
 • Project hydrotherapie: Docente Esther Molina 
 • Verzorgingscentrum Recope: Mevr. Elizabeth Castro 
 • Onderwijs Centrum Aquiares en Santa Rosa: Docent Dany Sojo 
 • Onderwijs centrum CATIE: Docent Juan Pablo Saborió 
 • School Mariane Cortés; Docente Sugey Rodríguez, Docent Cesar Arguello 
 • Kajak programma Special Olympics: Dhr. Juan Pablo Rojas, Docent Jorge Segura, Docent Eduardo Aguilar 
 • Aangepast surfen Costa Rica: Docent David Segura, Msc. Juan Manuel Camacho 
 • Administratief programma: Dhr. Juan Pablo Rojas, Msc. Céline Dagron, Docent Manuel Rojas, Docent Greivin Gutíerrez 
 • Stel je eigen project voor: Dhr. Juan Pablo Rojas