Chili

Stichting: YMCA
Contactpersoon: Martin Vosjan
E-Mailadres: martinvosjan@hotmail.com
Website: www.acmsorcaba.org

VALPARAÍSO, de naam heeft het al in zich ‘paraíso’; vertaald naar het Nederlands: paradijs. En een paradijs is het zeker in de mooie havenstad die ligt aan de westkust van Chili, op 80 km van de hoofdstad Santiago. Deze kleurrijke stad telt een groot aantal heuvels waarop de grote meerderheid van de inwoners hun huis hebben. De winkels, grote supermarkten en het bedrijfsleven zijn gevestigd in het vlakke centrum. Midden in het centrum, op nog geen 5 minuten lopen van alle winkels en supermarkten, staat het gebouw van de YMCA.

In Chili wordt de YMCA ook wel, ACJ (Associacion Cristiana de Jovenes) genoemd of in de volksmond ‘la Guay’. YMCA Valparaiso bestaat al meer dan 100 jaar.

Het kantoor van de Guay in Valparaiso is 6 verdiepingen hoog met verschillende faciliteiten, waaronder de fitnessafdeling de grootste is. Er zijn verschillende toestellen en zalen voor groepslessen die 6 dagen per week open zijn. Ook is er een grote keuken die regelmatig benut wordt voor feestjes en andere partijen. Daarnaast is er op de bovenste verdieping ook nog een hostel, waar ook de vrijwilligers en studenten hun eigen kamers hebben.

Nederlandse studenten Social Work (bijvoorbeeld SPH, Pedagogiek, Psychologie, MWD) zullen hun werk verrichten binnen één van de sociale projecten van YMCA Valparaiso.

Een belangrijk sociaal project van YMCA Valparaiso is het Colegio George Williams(genoemd naar de oprichter van de YMCA). Deze school staat gevestigd in de hooggelegen wijk Placeres. Het Colegio is een school voor kinderen die niet op een reguliere school onderwijs kunnen krijgen. Hierbij gaat het om kinderen van families waarbij de ouders werkloos zijn, veelal verslaafd zijn alcohol en/of drugs en hier ook handel in hebben. Daarnaast is er weinig zorg en aandacht voor de kinderen en zijn er ook niet voldoende financiële middelen om de kinderen naar een school te sturen. Colegio George Williams is een gratis school waar deze kinderen naar toe kunnen gaan om toch onderwijs te krijgen en waar zij ook dagelijks een warme maaltijd aangeboden krijgen.
Een ander sociaal project omvat een gemeenschapscentrum (Centro Comunitario) en staat op de heuvel Las Cañas. In dit centrum worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud en daarnaast wordt er dagelijks een grote pan met eten bereid, en zal je zien dat er van heinde en verre dakloze personen naar dit centrum komen te wandelen om een voedzame, warme maaltijd te nuttigen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud, op het gebied van sport, spel, muziek en missie-activiteiten.
Naast deze twee hoofdprojecten die vooral geschikt zijn om stage te lopen of vrijwilliger te zijn, worden er door YMCA Valparaíso nog andere activiteiten georganiseerd waar je als stagiair betrokken bij kunt worden.
Zo is er een ‘curso de lideres’, een groep jongeren tussen de 13 en 21 jaar die wekelijks meerdere keren bijeenkomen waarbij ze vergaderen, een daklozenproject runnen en een cursus krijgen tot jeugdleider.
Ook zijn er nog projecten m.b.t. verslaving en is er een opvanghuis voor baby’s tot kleuters van max. 5 jaar in San Antonio (1.5 uur reizen met de bus). Ook hier is de mogelijkheid om stage te lopen, afhankelijk van je opleidingseisen. In San Antonio is ook de mogelijkheid om te overnachten voor een gedeelte van de week.
De zomervakantie in Chili begint eind december en eindigt begin maart. In deze periode opent de YMCA haar deuren om een groep van gemiddeld 50 kinderen in de basisschoolleeftijd een vermakelijk, sportief en creatief dagprogramma van 08:00-18:00 aan te bieden. De jeugdleiders hebben in de periode hiervoor zich voorbereid en een programma in elkaar gesteld, wat betekent dat sommigen van hen hun complete zomervakantie opofferen om in de YMCA vrijwillig hun dagen door te brengen met de grote groep kinderen. Deze periode, januari en februari, is een intensieve periode met lange werkdagen.
Dit wordt nog afgewisseld met zogenaamde ‘campamentos’ (zomerkampen) waarbij er met een groep kinderen uit Las Cañas of Collegio Jorge Wiliams naar een hoger gelegen plek met huisjes, zwemgelegenheid en prachtige natuur wordt gegaan.
YMCA Valparaíso heeft contacten met verschillende internationale partners, vooral in Duitsland en de Verenigde Staten. Sinds 2013 is daar Nederland bijgekomen. Ieder jaar verblijft er vanaf september een groep van gemiddeld 4 Duitsers in de YMCA voor de duur van 9 maanden om daar missiewerk te doen. Een deel van je vrijwilligerswerk/stage zal de stagiair samen met hen kunnen uitvoeren, een ander deel doe je alleen. Met de groep internationale vrijwilligers zal je ook samenwonen in de YMCA en ik heb het als prettig ervaren om met andere westerse leeftijdsgenoten de vrije tijd te kunnen doorbrengen!

Een uitdaging voor beginnende stagiairs is waarschijnlijk de taal- en cultuurbarrière. Goede kennis en beheersing van het Spaans is een voorwaarde voor een succesvolle stage. Begin daarom tijdig met het volgen van Spaanse lessen.

De eerste maand van aankomst is er de mogelijkheid om, op eigen kosten, een taalcursus te volgen, waarin je meer te weten komt over het land en de specifieke Chileense woorden en tongval onder de knie krijgt.

De cultuur van de YMCA Valparaiso is erg warm en gastvrij. Je wordt telkens begroet met een kus en een grote omhelzing en wordt meteen opgenomen in de YMCA-familie. Ook zal je meteen opgenomen worden in de groep jeugdleiders waardoor je al met al je niet snel alleen zult voelen. Chilenen zijn trots op hun land en cultuur en zijn erg gastvrij. Ze nodigen je graag uit in hun huis onder het genot van een grote maaltijd of een barbecue, willen je graag veel vertellen en je ook meenemen naar mooie plekken.

De YMCA in Valparaíso is een avontuur waar je in een professionele context leert van een andere cultuur, ervaringen op doet die van waarde zijn voor de rest van je leven, en vooral een geweldige tijd zult beleven!

Algemene info:
In meer dan 120 landen verspreid over de wereld zijn er YMCA’s. Daarom kunnen wij studenten ook de mogelijkheid bieden om in het buitenland stage te lopen.
We hebben goede contacten met de YMCA’s van Sorocaba (Brazilië), Valparaìso (Chili) en Lima (Peru). Hier zijn concrete stageplaatsen voor 4e jaars studenten Social Work (SPH, MWD, Pedagogiek) en Sport (Leraar, PMT). Deze stageplaatsen zijn veilig, je taken zijn op Hbo-niveau, er is goede begeleiding aanwezig en er kan huisvesting geregeld worden.

Zie ook: https://www.facebook.com/pages/YMCA-Students-Exchange-Program/141828155879303