Zuid-Afrika (SCORE)

Stichting: SCORE
Contactpersoon: Febo Perdok
E-Mailadres: stichtingscorenederland@gmail.com
Website: www.score.org.za

Wat doet SCORE?

SCORE is een non-profit organisatie, die sport gebruikt als middel om de ontwikkeling van achterstandswijken in Zuid-Afrika en Namibië te bevorderen. De ontwikkeling van een land begint met jonge en vitale kinderen. Sport houdt de kinderen van de straat en geeft ze positieve energie, waardoor ze beter gaan presteren op school en uiteindelijk in de maatschappij. Daarnaast richt SCORE zich op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten bij jongeren, die een natuurlijke aanleg hebben om de leiding op zich te nemen in een groep.

SCORE is een professionele organisatie, die dit werk al ruim 25 jaar doet. SCORE is actief in 30 community’s. Ongeveer 13.500 kinderen volgen jaarlijks een sportprogramma bij SCORE en zij leidt jaarlijks ongeveer 450 jonge mensen op tot (sport)leider.

Welke bijdrage kun jij leveren?

SCORE biedt jou een uitdagende stageplek aan in Zuid-Afrika of Namibië. Je gaat dan sportlessen geven op een basisschool in een township en begeleidt ook buitenschoolse activiteiten. Ook zijn er mogelijkheden om grootschalige projecten te ontwikkelen, zoals de voorbereiding van een groot landelijke toernooi  of het introduceren van een sport, die in die landen nog onbekend is.

Als je kiest voor een stage bij SCORE wordt je voor minimaal 3 maanden uitgezonden. Je start, samen met alle nieuwe stagiaires, met een introductieweek. Daarna vertrek je naar het gastgezin in de township, waar jij stage gaat lopen. Het gastgezin is geselecteerd door SCORE. Daar heb je kost en inwoning (en meestal ook internet). Het gastgezin zorgt er ook voor, dat je snel de weg weet in jouw nieuwe omgeving. Van jou wordt vervolgens verwacht, dat jij  behoorlijk zelfstandig aan een groep les kunt geven en je ook actief mee doet in de gemeenschap. Wel krijg je van SCORE een begeleider toegewezen, waar je zo nodig op terug kunt vallen.

Veel studenten vertellen ons achteraf, dat de stage heel belangrijk is geweest voor hun persoonlijke ontwikkeling. Het werken in een andere cultuur en onder bijzondere omstandigheden is een belangrijke ervaring voor je persoonlijke ontwikkeling.