Kenia

Stichting: Respo International
Contactpersoon: Paul Verschuur
E-Mailadres: p.verschuur@windesheim.nl
Website: www.bondokids.nl

Nyabondo center
In het westen van Kenia, nabij Lake Victoria, ligt het dorpje Nyabondo.
Een uur rijden ten zuiden van Kisumu. Hier is opvanghuis “Nyabondo Rehabilitation Centre” gevestigd voor gehandicapten kinderen.
Dit opvanghuis bestaat sinds de jaren 60 en wordt geleid door Keniaanse nonnen van de orde van Franciscanen van Sint Anne. In de beginjaren verzorgde het centrum veel polio patiënten, maar na een landelijke inentingsactie was dat niet meer nodig. Momenteel verblijven er ruim 250 kinderen. Het zijn kinderen met een aangeboren handicap, maar ook door ongelukken en-of brandwonden lopen veel kinderen een handicap op. Deze kinderen verblijven gedurende 9 maanden per jaar op de kostschool. Tijdens hun verblijf wordt er gezorgd voor onderwijs, gezondheid en revalidatie. Iedere maand komen AMREF artsen 4 dagen langs om de aanwezige kinderen te opereren in het ziekenhuis op het centrum. (zo’n 30 kinderen op een dag) De gespecialiseerde doctoren voeren plastische en orthopedische operaties uit.  De revalidatiemiddelen, zoals beugels, schoenen, krukken, worden in het centrum zelf gemaakt door een paar ambachtslieden. De kinderen gaan zoveel mogelijk naar omliggende scholen. Voor de gehandicapten kinderen is er speciaal onderwijs op de naastgelegen school St. Martin. Op Nyabondo wordt een opleiding aangeboden, afgestemd op de beperking. Bijvoorbeeld brei en naaiopleiding, kookopleiding, computeropleiding, kappersopleiding, maken van kaarten of het vervaardigen van typisch Keniaanse souvenirs. Door deze opleidingen worden er toekomstperspectieven geboden. De instelling is geheel afhankelijk van giften.
De overheid draagt niets bij. Van de ouders wordt een bijdrage gevraagd, maar de meesten ouders kunnen dat niet betalen.
Met regelmaat komen er Nederlandse Vrijwilligers naar Nyabondo Rehabilitation Centre om de nonnen te ondersteunen in de verzorging van de kinderen en een invulling te geven aan hun vrije tijd.
Zonder deze vrijwilligers zou, wegens onderbezetting en geen geld, de verzorging beperkt blijven tot bed, bad en brood.
Het centrum bestaat uit :

De medical groep: Kinderen met een meervoudige handicap, zowel lichamelijk en verstandelijk beperkt, verblijven hier. In Nederland is dit te vergelijken met een gezinsvervangend tehuis. Deze kinderen zijn adl behoeftig, wat thuis niet vaak haalbaar is. Het komt voor dat ze thuis verwaarloosd worden door ouders/verzorgers omdat gehandicapten in deze cultuur niet geaccepteerd worden. In de medical krijgen de kinderen wat ze nodig hebben aan verzorging, dagbesteding, aandacht en liefde. De kinderen verblijven in aparte jongens en meisjes slaapzalen. Ieder zaal heeft een huismoeder die ze verzorgt en aandacht geeft.
Een aantal kinderen volgen onderwijs bij de nursery, de slimmere kinderen gaan naar st. Martin speciaal onderwijs school.

Nursery: De kleuterklassen van de basisschool. Hier leren ze het alfabet & 1 t/m 50 schrijven, simpele optellingen en liedjes zingen.