Brazilë

Stichting: YMCA
Contactpersoon: Martin Vosjan
E-Mailadres: martinvosjan@hotmail.com
Website: www.acmsorcaba.org

SOROCABA is een stad van ca. 500.000 inwoners en ligt ongeveer 100km ten westen van de miljoenenstad São Paulo. Sociaal-economisch ontwikkelt de stad zich goed; er is relatief weinig werkloosheid of criminaliteit. Brazilië is een land in opkomst. Brazilië heeft ongeveer 200 miljoen inwoners en heeft de grootste economie van Latijns-Amerika.

De activiteiten van stagiairs bij ACM Sorocaba zijn gericht op sport en beweging (fitness). Er zijn programma’s voor jong en oud, man en vrouw, gezond en met een handicap. ACM Sorocaba denkt vooral in mogelijkheden voor haar leden; ze wil inclusief zijn. Het is fascinerend om te zien hoe iedereen een plek krijgt binnen de activiteiten en programma’s. Je ziet hele families tegelijk deelnemen aan de activiteiten. Door de ruime openingstijden is er 7 dagen per week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat beweging in de ACM-gebouwen.
ACM Sorocaba is een organisatie met een duidelijke identiteit die in allerlei facetten tot uitdrukking komt. Het meest herkenbaar is de ACM-outfit (blauwe broek, wit shirt met logo) die verplicht is voor het deelnemen aan de activiteiten. Hiermee creëert men gelijkheid onder de deelnemers. Tegelijkertijd is het een fantastisch vorm van reclame, want veel leden komen in hun ACM-outfit naar de accommodaties, waardoor ACM Sorocaba zichtbaar is op straat.

De identiteit komt ook tot uitdrukking is sommige programma’s. Zo zijn er onder de noemer Y-fitness allerlei bewegingsactiviteiten ontwikkeld: Y-pilates, Y-body combat, Y-fight, Y-step, Y-jump.

De sportacademie FEFISO is onderdeel van ACM Sorocaba en een duidelijke meerwaarde voor de organisatie. De academie heeft ongeveer 600 studenten die voor hun (stage)praktijk bij allerlei activiteiten van ACM Sorocaba worden ingezet. FEFISO is ook aanjager van veel innovaties in de activiteiten en programma’s.

Jardim São Paulo bevindt zich op ongeveer 6 km van het centrumgebouw in één van de buitenwijken van Sorocaba. Het is een ruim opgezet sportcomplex met veel voorzieningen in de open lucht, wat vanaf de jaren ’80 is opgebouwd. Ook hier kun je het terrein alleen met een toegangspas betreden. Direct na de entree ligt een gebouw met een ruime hal met fitnessapparatuur. Hier bevindt zich ook de winkel voor het kopen van ACM-sportkleding. Tegenover de fitnessruimte bevindt zich een grote evenementenhal met 2 verdiepingen. Op de begane grond vinden veelal trainingen en workshops plaats, terwijl er boven een grote hal is met een podium waar ceremonies en festiviteiten worden georganiseerd. Deze hal biedt plaats aan meer dan 1.000 personen. Vanaf deze bovenverdieping heb je een mooi uitzicht op het gehele sportcomplex.
Als je tussen de fitnessruimte en de evenementenhal door loopt, verder het terrein op dan vind je rechts een aantal gebouwen waar sociale programma’s worden uitgevoerd. Op het grootste gebouw is de tekst ‘Projeto Sementinha’ zichtbaar. Sementinha betekent ‘zaadje’ en deze tekst symboliseert de wens om verbeteringen te realiseren voor jong en oud. De naam verwijst ook naar een programma waarbij er met kleine groepen gewassen worden verbouwd op een klein stukje grond naast het gebouw.

Het kampterrein van ACM Sorocaba bevindt zich op ca. 30 km afstand van Sorocaba en is gelegen aan een stuwmeer. Het kost ongeveer 45 minuten om er te komen. Het laatste deel van de route gaat over een onverharde, maar fraaie weg. Via de stuwdam, die al voor de 2e Wereldoorlog in gebruik werd genomen, wordt uiteindelijk het kampterrein bereikt. Het terrein is in de jaren ’70 verworven en ontwikkeld.

Er staan verschillende gebouwen en slaapcabins wat hoger langs de oever van het stuwmeer. Er is plaats voor zo’n 200 bezoekers tegelijk. Het terrein heeft veel bijzondere bomen en struiken waardoor het aangenaam schaduwrijk is. De aarde heeft hier een rode kleur, waardoor je weet dat je in de tropen bevind. Tussen de gebouwen bevinden zich speelplaatsen. Vanuit de gebouwen heb je een fraai uitzicht over het meer. Onder de gebouwen bevinden zich opslagruimtes waarin zich verschillende vaartuigen bevinden die gebruikt kunnen worden door de bezoekers. De Het kampterrein is een heerlijke buitenplaats.

Algemene info YMCA
In meer dan 120 landen verspreid over de wereld zijn er YMCA’s. Daarom kunnen wij studenten ook de mogelijkheid bieden om in het buitenland stage te lopen.
We hebben goede contacten met de YMCA’s van Sorocaba (Brazilië), Valparaìso (Chili) en Lima (Peru). Hier zijn concrete stageplaatsen voor 4e jaars studenten Social Work (SPH, MWD, Pedagogiek) en Sport (Leraar, PMT). Deze stageplaatsen zijn veilig, je taken zijn op Hbo-niveau, er is goede begeleiding aanwezig en er kan huisvesting geregeld worden.

Zie ook: https://www.facebook.com/pages/YMCA-Students-Exchange-Program/141828155879303